12 Aralık 2016 Pazartesi

SİNERJİ

Sosyal olaylarda ‘’3+3= 6 ‘’ olmayabiliyor. Bazen sinerjik olarak 7, 8 bazen de daha küçük 3 ya da 4 olabiliyor. Örneğin, bir firmadaki 20 kişilik işi, benzer başka   firma   10   kişi   ile   yapabilmektedir. Sinerji Nedir? Sinerji, uyumlu ve birbirlerini güçlendirerek ortaya çıkan  eylem olarak ya da bir araya gelen enerji kaynaklarının toplam enerjilerinin, tek tek sahip oldukları enerjinin toplamından daha çok olması olarak açıklanabilir. Bu tamamen ‘’sinerjik’’ yönetim sayesinde gerçekleşebilmektedir.

Yöneteceğimiz ekibin, kaliteli, dürüst, çalışkan ve yetkin elemanlarca oluşturulması ile ’’liyakatin’’ işletilmesi çok önemlidir. Eğer hazır bir organizasyonda görev alacaksak, elemanların yetkinleştirilmesi için, gerekli eğitim aldırılmalı, yetersiz elemanlar ise değiştirilmelidir. Aksi taktirde bunlar bize hep köstek olacaktır. Kurumların ya da takımların ‘’hedefleriyle’’ ekiplerindeki kişilerin ‘’güçlü yönleri’’ de uyumlu olmalıdır. Güçlü yönlerin, daha da geliştirilmesi biraz daha eğitim ve çalışma ile mümkündür. Mesela, futbol takımındaki ilerideki golcü futbolcuların, güçlü yönleri gol atmaya fazla müsait değilse, diğerleri iyi olsa bile, ne yaparsak yapalım takım başarılı olamayacaktır.

Mesela, çok iyi futbolculardan oluşturulmuş birçok takım istenilen sonuçları veremeye bilmektedir. Bunun nedeni, takım içinde uyum olmamasından kaynaklanmakta olup, takım içindeki kişilerin birbirlerini iyi tanıması ve birlikte hareket etmesi çok önemlidir. Ayrıca gerekli motivasyon da, yani elemanları harekete geçiren kuvvet de verilmelidir. Tabii ki herkesin motivasyon faktörleri farklı olup, kimisi izin kimisi de para, eğitim ya da seyahatten hoşlanabiliyor. Yöneticilerin bunları öğrenmesi, uygulaması ve elemanlarını elde tutması gerekmektedir. Günümüzde, önüne gelen, yönetici olmak istemekte olup, belli yeterlilikler olmadan ya da kendi menfaatlerini düşünerek yapılan yönetimler, hesap verilebilir sistemlerin olmadığı yerlerde ya da kurumlarda başarılı olunmadığı halde ‘’başarısızlıklar’’ anlaşılamayabiliyor. Çıktılar ya da sonuçlar çok kötü olsa bile, bunlar ‘’ laf cambazlıkları’’ ile fevkalade geçiştirilebiliyor.

Ortak misyon ve vizyon bilincinin, ekipteki tüm üyelere aktarılması ile birlikte herkesin aynı yönde hareket etmesi sağlanmalıdır. Çünkü farklı yönlere giden ekip üyeleri sistemi yavaşlatacağından, kurumlar ya da firmalar verimsiz olarak faaliyet göstereceklerdir.

                                                                              

Buraya kadar insan olarak bahsettik, bunun yanında teknoljiyi de kullanarak sinerjiyi arttırmak mümkündür. Elektronik, akıllı makine, robot ya da ileri teknolojileri her alanda kullanabiliriz. Birkaç özelliği  bir  araya  getirerek, çok  güçlü  sonuçlar  alabiliriz.

Örnek olarak aşağıdakileri verebilirim;

  • İyi bir ekip oluşturup, uyumlu çalışılarak mükemmel bir noktaya ulaşılabilir.
             ( Sinema filmi, Futbol takımı gibi )

  • Bilgisayar, internet ve telefon teknolojilerinin üçünün bir arada kullanılması
ile çok büyük bir sinerji oluşmuş ve yeni  bir   info-devrim   ortaya   çıkmıştır.

  • ·        Ofiste üç  personel yerine gerekli teknolojik cihazlar ve yazılımlar kullanılarak, bir ya da iki personelle aynı işler yapılabilir.




Yöneticilerin etik, tutarlı ve adil olması  çok  önemli. Söylenenlerle yapılanlar aynı olmalıdır. İlave olarak,  Yöneticilerin, işler istendiği gibi gitmediği zaman, bir ‘’B  planı’’  yani  ikinci alternatifi  mutlaka olmalıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder